JOHN BLEK – THISTLE & THORN

Ik moet hier bij het begin van deze plaatbespreking eerlijk toegeven dat ik tot nu toe nooit gehoord had van de Ierse folkzanger en songschrijver John Blek uit Clonakilty in county Cork. Toch heeft deze muzikant al vier platen op zijn conto staan, waarvan het hier toegelichte “Thistle & Thorn” de meest recente release is en ook de vierde cd in evenveel jaren tijd. Ze volgt op het eind 2017 uitgebrachte album “Catharsis Vol. 1”.

De tien nummers op dit album werden begin 2018 opgenomen in Ierland en in het Amerikaanse Louisville, Kentucky. Instrumentale hulp kreeg hij van albumproducer Brian Casey die op gitaar, bas, piano, mandoline en Hammondorgel speelde bij de songs en drummer David Ryan, terwijl zangeres Joan Shelley voor vocale ondersteuning heeft gezorgd. Verder was er hier en daar ook nog wat extra begeleiding door folkgitarist Nathan Salsburg, Anthony Fosoluzza op piano en Hammondorgel, Dolcie Ross Keogh op viool en Lea Miklody op cello.

John Blek componeerde zowel tekst als muziek voor de tien liedjes op “Thistle & Thorn” die hij bijna altijd zelf instrumentaal begeleidt door ‘fingerpicking’ akoestisch gitaarspel. De openingstrack “The Blackwater” is eveneens de eerste single uit dit album en hoe die klinkt kunt u zelf ervaren op de bij deze recensie gevoegde video. In de vaak op minimale instrumentale begeleiding gebaseerde liedjes worden poëtische kortverhalen verteld. Soberheid is ook het sleutelwoord voor emoties uitstralende liedjes als “Colours Rising”, “North Star Lady”, het knap door strijkers begeleide “If I” en “Hannah”.

Het gevoelige en doorleefde zingen van John Blek weet ons permanent te bekoren, vooral in de met Joan Shelley in duet gezongen liedjes “The Body” en “Lily And The Garden”, volgens onze bescheiden mening twee van de mooiste nummers uit dit album. Ook de twee laatste liedjes “Forever In Your Likeness” en “All The Night” over liefdeloze eenzaamheid tijdens de nacht zullen ten huize van ondergetekende nog wel eens vaker door de speakers mogen weerklinken.

“Thistle And Thorn” is de vierde plaat van John Blek en misschien is het ook wel zijn allerbeste tot nu toe, met tien tijdloze folkliedjes die gecomponeerd werden tijdens een lang verblijf in het ziekenhuis omwille van een mysterieuze ziekte, maar die vanaf nu altijd weer opnieuw kunnen beluisterd worden als helend en rustbrengend voor een rusteloze ziel. Trouwens begin juni valt er ook live te genieten van deze John Blek tijdens de vier hieronder vermelde concerten in de Benelux.

(valsam)

 

1 juni 2019: De Deuzonschole, Hoofdplaat, NL
2 juni 2019: Merodefestival, Merodegebied, BE
3 juni 2019: Hopsack, Antwerpen, BE
4 juni 2019: Missy Sippy, Gent, BE

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: K&F Records

video